hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Soğuk nükleer füzyon" deneyinde başarı

    Soğuk nükleer füzyon deneyinde başarı
    expand

    Amerikan Donanması'na ait bir laboratuvarda yürütülen "soğuk nükleer füzyon" deneylerinin sonuçlarının umut verici olabileceği açıklandı.

    ABD Deniz Kuvvetleri'nin California eyaletinin San Diego kentinde bulunan Uzay ve Deniz Savaş Sistemleri Merkezi'nden (SPAWAR) Kimyager Pamela Mosier-Boss yaptığı açıklamada, "Şimdiye kadar bildiğimize göre, ilk kez zayıf enerjili nükleer reaksiyonlardan, diğer bir deyişle soğuk füzyondan yüksek enerjili nötronlar üretildi" dedi.

    "Eğer füzyon varsa, nötronlar gözlemlenmeli" diyen bilim adamı, ancak gerçek anlamda bir füzyon ortaya çıkıp çıkmadığını bilmediklerini, çünkü bunun başka bir çeşit nükleer tepki olduğunu, buna karşın sonuçlarının da çok belirgin olduğunu kaydetti.

    Mosier-Boss araştırmalarla ilgili sonuçları, hafta sonunda Salt Lake City'de toplanan American Chemical Society'nin yıllık toplantılarında açıkladı.

    Amerikalı kimyacılar Stanley Pons ve Martin Fleischmann, 20 yıl önce, bilimadamlarının temiz, ucuz ve tükenmez enerji kaynağı arayışlarının kutsal efsanesi, soğuk füzyonu yapmayı başardıklarını açıklamış, ancak birçok araştırma ekibinin bu deneyin sonuçlarını tekrarlayamaması yüzünden, bu açıklamanın inanılırlığı kalmamıştı.

    Pamela Mosier-Boss'un çalışmalarını izleyen bilim adamlarıysa, betimlenen koşullarda nükleer füzyon işaretinin bulunmadığını, ancak yine de başka kaynaklardan gelen nötronların oluşumuyla bir füzyon oluşmuş olabileceğini, bu sonuçların 20 yıldır bu alanda devam eden araştırmalar için önemli olduğunu belirtiyorlar.

    Mosier-Boss'un çalışmasındaki nötronların belki bir soğuk füzyondan değil, bilinmeyen yeni bir nükleer oluşumdan kaynaklanmış olabileceğini belirten bilim dünyası, bunun kimya ve fizik arasındaki yer alan yeni bir bilimsel araştırma sahası olduğuna dikkat çekiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow